Tijd

Groep Magenta heeft ons vanmorgen op een tijdreis meegenomen. Juf Monique vertelde ons over: Tijd.

Wat zij ons vertelde begon gewoon bij vandaag....

Vandaag was het: 14 januari 2019

Nieuwjaar is eigenlijk een soort verjaardag van de aarde.

Als wij de verjaardag van een kind vieren op school dan mag de jarige de aardbol vasthouden en een rondje om de zon ( de kaars) lopen terwijl wij zingen: de aarde draait om de zon…

Iedere keer als de aarde een keer helemaal om de zon gedraaid is, is er een jaar voorbij.

Onze aarde is al veel ouder natuurljk: wel 4,5 miljard jaar oud.

 

De mensen die leven nog niet zo lang op de aarde… Eigenlijk pas 200.000 jaar en al deze tijd waren we niet bezig met het tellen van de jaren. Dat kwam pas veel later…

Wij hebben de jaartelling van de Romeinen overgenomen. Die zijn pas 2019 jaar geleden de jaren gaan benoemen en tellen. daarvoor leefden ook al mensen. De Chinezen bv. zijn al veel eerder begonnen met het tellen van de jaren en op hun kalender staat dan ook het jaar 4715, binnenkort 4716!

 

De Romeinen hebben een jaar verdeeld in 12 maanden. Eerst hadden ze er 10, later kwamen januari en februari er ook bij. Januari komt van de god Janus; deze god had 2 gezichten: één voor en één achter, zodat hij 2 kanten op kon kijken; hij kon achter zich kijken - naar wat er al geweest was (oud jaar)en voor zich kijken- naar wat nog moet komen (nieuw jaar). Augustus en Juli zijn naar keizers Augustus en Julius genoemd.

En zo heeft iedere maand een naam met een verhaal. 

De dagen van de week hebben ook allemaal een naam; een naam die bij een god of bij een hemellichaam hoort. 

Zondag- Maandag- dinsdag, Dins is afgeleid van Tiw, een Germaanse god van de oorlog ( in het Frans is dinsdag Mardi van de god Mars en dat is ook een god van de oorlog ).

Woensdag van Wodan, de Germaanse oppergod, donderdag van Donar, de god van de donder en Vrijdag naar Freia, de vrouw van Wodan en Zaterdag naar Saturnus. Zondag van de zon.

 

Een dag kunnen we indelen in de ochtend of de morgen, de middag, de avond en de nacht en daarna begint er weer een nieuwe dag. Heel lang keken de mensen naar de zon om te weten of er al een nieuwe dag was begonnen, of de dag al een tijdje bezig was of dat de dag al bijna afgelopen was. Maar ze wilden steeds preciezer weten hoe laat het was en ze bedachten een manier om dat met elkaar af te spreken en dat deden ze met de klok die zij gemaakt hebben door met zonnewijzers de tijd te meten.

De klok verdeelt de dag in uren.

 

De groep zong een boel liedjes voor ons bij het verhaal, onder anderen:

Kwart voor enen,

Het klokje aan de muur

Het uurwerk

Tik tak, tikke tak

De aarde om de zon

Het lied over de maanden van het jaar en

Het lied over de dagen van de week.

 

De school heeft ervan genoten!

Kalender

di 19 feb

muziekavond

vr 22 feb

Leerlingenraad

ma 25 feb

Voorjaarsvakantie

di 26 feb

Voorjaarsvakantie

wo 27 feb

Voorjaarsvakantie

do 28 feb

Voorjaarsvakantie

vr 01 mrt

Voorjaarsvakantie

ma 04 mrt

Studiedag, alle kinderen vrij

wo 06 mrt

Luizencontrole

vr 08 mrt

ouder/kind lunch OB